Tanderosie

LEES MEER OVER

Tanderosie

Het oplossen van tandglazuur

Voorkom dat de beschermlaag van uw tanden verdwijnt

Wat is tanderosie?

Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuren die in de mond komen door voeding, dranken of maagzuur. Op de lange termijn kan tanderosie een ernstig probleem zijn voor uw gebit. Tandglazuur functioneert namelijk als harde beschermlaag van de tand. Wanneer het tandglazuur volledig is opgelost komt dit nooit meer terug.

Het gevolg is dat bacteriën toegang hebben tot het onderliggende weefsel, ook wel het tandbeen of dentine genoemd. Alleen een tandarts kan een juiste diagnose voor tanderosie stellen.

Tanderosie kan voorkomen bij zowel een gezonde als ongezonde levensstijl. Het oplossingsproces van tandglazuur wordt namelijk versterkt door producten die te veel zuren bevatten.

Tanderosie

Voeding en dranken met veel zuren

Zoals eerder aangegeven zitten er in zowel gezonde als ongezonde producten suikers en zuren verwerkt. Hieronder noemen we een aantal producten die als zeer erosief worden bestempeld en dus schadelijk zijn voor het tandglazuur:

 • Fruit
 • Vruchtensappen
 • Sportdrankjes
 • Energiedranken
 • IJsthee
 • Siroop
 • Frisdrank zoals Sprite, 7UP en Spa Citroen
 • Wijn
 • Voedingsmiddelen aangezuurd met azijn- of citroenzuur
 • Appelstroop en jam

Het is lastig om te bepalen of iets zoet of zuur smaakt. Suiker kan er namelijk voor zorgen dat zure voedingsmiddelen heel anders proeven. Denk bijvoorbeeld aan cola of andere frisdranken. Ze smaken erg zoet, maar zijn van zichzelf eigenlijk erg zuur.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Oorzaken van tanderosie

De hoofdoorzaak van tanderosie zijn zuren die voortkomen uit dranken, voeding en bijvoorbeeld maagzuur. Hierdoor slijt het tandglazuur en lost het langzaam op. Daarnaast is er ook het natuurlijke slijtage proces, waarbij (voor)tanden over de jaren heen afslijten.

Veel mensen denken dat alleen frisdrank en andere ongezonde dranken schadelijk zijn voor het tandglazuur. Er wordt vaak vergeten dat ook in veel gezonde producten en dranken veel zuren kunnen zitten die tanderosie kunnen veroorzaken en het proces kunnen versnellen. Een aantal voorbeelden zijn sappen waarin citroen- of appelzuur is toegevoegd, zoals bij appelsap en sinaasappelsap. In veel dranken is ook veel suiker verwerkt, waardoor het lijkt alsof u een zoet drankje drinkt, maar eigenlijk veel zuren binnenkrijgt. 

Niet alleen in dranken, maar ook in voedingsmiddelen zitten zuren verwerkt. Denk bijvoorbeeld eens aan snoep, fruit, saladedressings, appelstroop en jam. Zo lijkt het misschien slim om vaak fruit te eten, maar kan dit voor uw gebit dus averechts werken en juist bijdragen aan tanderosie en het oplossen van uw tandglazuur. Vaak is het wel bekend dat suiker en slechte mondhygiëne gaatjes kunnen veroorzaken, maar vaak is men niet op de hoogte van zuren in gezonde voedingsmiddelen en wat deze kunnen aanrichten.

Zuren afkomstig uit het lichaam kunnen ook tanderosie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan oprispingen of overgeven. Hierdoor vloeit maagzuur terug naar de mond. Bij mensen die vaak last hebben van oprispingen, brandend maagzuur of andere spijsverteringsklachten komt tanderosie vaker voor. 

Heeft u last van overgevoelige tanden of pijn bij het kauwen? Laat één van onze tandartsen dan uw gebit controleren. Wacht hier niet te lang mee. Maak direct een afspraak.

Heeft u vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met tanderosie. Wij vertellen graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Wilt u een afspraak maken voor het laten behandelen van tanderosie? Neem dan contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Wat is tanderosie?

Tanderosie is het proces waarbij tandglazuur langzaam oplost door zuren die onze mond binnenkomen door voedingsmiddelen. Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk. Het gevolg is overgevoeligheid en verkleuring van de (voor)tanden. Daarnaast kan tandglazuur ook gemakkelijker afbreken.

Kan tanderosie herstellen?

In een beginnend stadium van tanderosie is het nog mogelijk om tanderosie om te keren. Dit kan o.a. door middel van goed poetsen met de juiste fluorhoudende tandpasta’s. Daarnaast is het belangrijk om het aantal eetmomenten te beperken tot zeven en goed te letten op de hoeveelheid zure voedingsmiddelen die u binnenkrijgt. Bezoek daarnaast de tandarts en mondhygiënist twee keer per jaar om uw mondgezondheid te laten controleren.

Is tanderosie gevaarlijk?

Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.

Wat kunt u doen tegen tanderosie?

Zorg voor goede mondhygiëne. Daarnaast adviseren we u om twee keer per jaar een afspraak met de tandarts en mondhygiënist te maken. Beperk daarnaast het aantal eetmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Eet en drink niet te kort achter elkaar en geef uw tandglazuur de kans om te herstellen en het speeksel de tijd om zuren te neutraliseren. Let daarnaast ook goed op voedingsmiddelen met veel zuren, zoals frisdranken en slurp dit soort dranken niet maar slik het in 1 keer door. Ten slotte adviseren we u om uw tanden twee keer per dag te poetsen met fluoridetandpasta om uw glazuur sterk en gezond te houden.

Hoe weet u of u tanderosie hebt?

Een symptoom van tanderosie is gevoeligheid tijdens het eten en drinken. Daarnaast kunnen de tanden een gele of donkere kleur krijgen. In een vergevorderd stadium kan het tandglazuur transparanter worden of zelfs sneller afbreken.

Doet tanderosie pijn?

Tanderosie veroorzaakt vooral gevoeligheid tijdens het eten en drinken en kan zelfs het plezier in eten en drinken enorm beperken. Met name gevoeligheid voor koude en warme voedingsmiddelen kan erg vervelend zijn.

Is er een behandeling voor tanderosie?

Er is momenteel geen behandeling voor tanderosie. Voorkomen is beter dan genezen. In het ergste geval kan een tandarts uw tanden weer opbouwen. Daarnaast kan de tandarts uw gebit herstellen met witte vullingen (composiet)

Wat is de beste tandpasta voor tanderosie?

Gebruik fluorhoudende tandpasta’s om uw tandglazuur gezond en sterk te houden. Sommige tandpasta’s maken uw tandglazuur zelfs harder. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies om de beste keuze te maken.

Symptomen tanderosie

In het beginstadium van tanderosie zijn symptomen zelf lastig te herkennen. Een kenmerk van tanderosie in een later stadium is de toenemende gevoeligheid tijdens het eten en drinken. Dit komt omdat het harde beschermlaagje tandglazuur op bepaalde plekken in het gebied dunner is geworden.

Daarnaast kunnen de (voor)tanden een gelige of donkere kleur krijgen. In een vergevorderd stadium kunnen de randen van tanden transparant worden en gemakkelijker afbreken. Ten slotte kunnen de tanden korter, dunner en transparanter worden.

 • Gezond tandvlees: 1 tot 3 millimeter diepte
 • Gingivitis: 5 millimeter diepte
 • Parodontitis: 6 millimeter of dieper

Slijtage tandglazuur

Gevoelige (voor)tanden kunnen het gevolg zijn van slijtage van tandglazuur en zorgen ervoor dat het dieper gelegen tandbeen bloot komt te liggen. Samen met het tandvlees zorgt de harde beschermlaag van het tandglazuur een goede bescherming. Wanneer deze bescherming door tandvleesontsteking of slijtage van het tandglazuur minder wordt, kunnen zuren gemakkelijker doordringen tot het zachtere tandbeen. Oorzaken van slijtage zijn:

 • Verkeerd poetsen;
 • Harde tandenborstels;
 • Tandenknarsen;
 • Tanden bleken;
 • Abfractie (het afbreken van tandglazuur);
 • Tanderosie.

Tanderosie bij kinderen

Tanderosie is lang niet altijd een probleem bij alleen volwassenen. Ook bij kinderen en tieners onder de 18 jaar komt vaak erosie aan de (voor)tanden voor. Dit komt voornamelijk omdat deze leeftijdscategorie minder goed poetst en meer zure voedingsmiddelen binnenkrijgen. Een kindertandarts controleert uw kind twee keer per jaar op tanderosie.

Tanderosie behandeling

Er is momenteel geen behandeling om tanderosie te herstellen. Het is vooral belangrijk om tanderosie in een beginnend stadium tegen te gaan door een aantal tips op te volgen. Als het tandglazuur namelijk helemaal is opgelost komt dit namelijk nooit meer terug en zult u moeten leven met overgevoelige tanden en soms pijn bij het kauwen.

In het ergste geval van tanderosie kan de tandarts uw tanden weer opbouwen en herstellen. Daarnaast kan de tandarts uw gebit deels herstellen door witte vullingen van composiet te gebruiken. Voor ernstig aangetaste tanden kunnen kronen en facings mogelijk als oplossing dienen.

Eet- en drinkgewoonten

Niet alleen zuren, maar ook de manier waarop u voeding binnenkrijgt en verwerkt kan bijdragen aan tanderosie. Tegenwoordig kunnen we steeds gemakkelijker aan voeding komen. Het aantal eetmomenten per dag is daardoor in de afgelopen jaren sterk verhoogd. Doordat we vaker eten moet het speeksel harder werken om het zuur te neutraliseren. Daarnaast heeft het tandglazuur een uur de tijd nodig om volledig te herstellen van alle zuren die in de mond zijn gekomen. Hieronder een aantal slechte eetgewoonten die u moet vermijden:

 • De hele dag door kleine slokjes nemen van zuurhoudende dranken
 • Uw mond spoelen met zure dranken
 • Kauwen op zure voedingsmiddelen (of snoep zoals lollies)
 • Voedsel herkauwen

Maagzuur en medicijngebruik

Mensen met eetstoornissen waarbij vaak wordt overgegeven (boulimia en anorexia). Bij deze groep lost het tandglazuur door veelvuldig overgeven sneller op en kan dus ernstige schade aan het gebit aanrichten. Ten slotte kan het gebruik van medicijnen met zuren (aspirine) bijdragen en het gebrek aan speeksel in de mond bijdragen aan tanderosie. Speeksel neutraliseert namelijk een zuuraanval na een eetmoment tegen erosie. Bij deze mensen is het belangrijk om het gebit twee keer per jaar door de tandarts te laten controleren en door de mondhygiënist te laten reinigen.

Tips om tanderosie tegen te gaan

Om tanderosie te voorkomen kunt u een aantal tips van de tandarts volgen om uw tandglazuur gezond en sterk te houden. Een aantal logische tips zijn het aantal zure voedingsmiddelen te beperken en daarnaast verstandig te nuttigen. Daarnaast nog een aantal belangrijke tips: 

 • Optimale mondverzorging;
 • Bezoek de tandarts en mondhygiënist twee keer per jaar;
 • Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal zeven keer per dag;
 • Eet en drink niet te snel na elkaar. Geef tandglazuur de kans om te herstellen;
 • Gebruik een rietje bij het drinken om het contactmoment met het gebit te verkorten;
 • Drink verstandig en niet te veel frisdranken, energy drinks en vruchtensappen;
 • Spoel en slurp uw drankje niet en slik alles in één keer door;
 • Poets uw tanden niet direct na het eten of drinken, maar wacht een uur;
 • Poets uw tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta om uw tandglazuur sterk en gezond te houden;
 • Neem voordat u naar bed gaat geen zure voedingsmiddelen;
 • Gebruik suikervrije kauwgom om meer speeksel aan te maken in uw mond. Dit helpt om zuren uit andere voedingsmiddelen te neutraliseren.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.  Recent Posts
  ParadontitisBeginnend en hersteld gaatje herkennen