LEES MEER OVER

tand plaatje

een gedeeltelijke gebitsprothese

De meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden

Wat is een tand plaatje?

Gedeeltelijke vervanging van het gebit

Als u tanden of kiezen bent verloren, dan kunt u uw gebit compleet maken met een gedeeltelijke gebitsprothese. Een plaatje is een gedeeltelijke gebitsprothese. U zou het ook kunnen zien als een klein kunstgebit. Het plaatje is gemaakt van tandvlees gekleurde kunsthars. Daarom wordt een plaatje ook wel een kunstharsplaatje genoemd. In het kunsthars zitten de tanden of kiezen bevestigd. Het plaatje steunt op het gehemelte en op bestaande tanden en kiezen.

Waarom een kunsthars plaatje?

Een verloren tand of kies kan veel klachten geven. Kauwen en praten kan moeilijker worden. Daarnaast kan een gat in uw mond zelfs schaamte veroorzaken. Als u een volledig kunstgebit nog niet zit zitten dan is een kunstharsplaatje een uitkomst. Dit is een gedeeltelijke gebitsprothese, waarmee alleen de gaten worden opgevuld met een prothese. U kunt uw resterende tanden behouden.

Een plaatje wordt vastgezet aan de binnenkant van uw gebit (in het verhemelte) tegen uw huidige tanden aan. Bieden uw huidige tanden te weinig steun, dan wordt het plaatje vastgemaakt met een metalen haakje aan de naastgelegen kiezen.

Alternatieven voor een kunsthars plaatje

Mist u een of enkele tanden en kiezen en is een brug of een kroon op implantaat geen oplossing voor u. Ziet u een volledig kunstgebit nog niet zitten. Kies dan voor een ‘gedeeltelijk kunstgebit’ zoals een frameprothese of een kunstharsplaatje dat uw eigen gebit aanvult. De frameprothese biedt nog iets comfort dan een kunstharsplaatje maar is ook wat kostbaarder.

Een kunsthars plaatje bij De Gebitskliniek
 • Zeer ervaren prothese specialisten
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Wij houden rekening met uw wensen
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Vooraf duidelijkheid over kosten en mogelijke vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatiënten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!
Voorbeeld kunstgebit plaatje

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van plaatjes, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in tand plaatjes? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Wat is een kunsthars tand plaatje?

Een kunsthars plaatje is gemaakt van tandvlees geleurde kunsthars, hierin zijn tanden en / of kiezen bevestigd. Een kunsthars plaatje dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Een kunstharsplaatje steunt op het gehemelte en steunt enigszins op bestaande tanden en kiezen.

Hoe verloopt de behandeling van een kunsthars tand plaatje?

Voor het maken van een plaatje prothese wordt er eerst een afdruk van de kaken gemaakt. Hiervoor wordt een afdruklepel gevuld met een vloeibaar materiaal dat tijdens de afdruk in de mond langzaam hard wordt.

Hiervan wordt vervolgens gipsen modellen gemaakt van de gebitssituatie. Dit wordt gedaan door de afdrukken met gips te vullen. Hiermee maken we een kopie van de kaken waarop het kunsthars plaatje wordt ontwikkeld door onze specialisten.

In samenspraak kiest u met onze specialist de kleur en de vorm van de nieuwe tanden en/of kiezen. Dit doen we met een kleurstaal met kleuren variërend van wit tot geel tot grijs. Wij houden hierbij graag rekening met uw persoonlijke wensen en voorkeur!

Wat is het alternatief voor een kunsthars tand plaatje?

Indien u liever geen kunsthars plaatje in uw gehemelte draagt dan kunnen een frameprothese of kroon of brug op implantaat in veel gevallen een goede oplossing bieden. Een frame heeft geen gehemelteplaat en zit vast aan uw bestaande tanden. Bij een kroon of brug op implantaten worden de missende tanden en/of kiezen op een implantaat (een kunstwortel) geplaatst. Indien u wilt weten of u in aanmerking komt voor implantaten neem dan contact op voor een afspraak.

Hoe reinig in een kunsthars tand plaatje?

Een kunsthars tand plaatje kan, net als een volledig kunstgebit, uitgenomen en gereinigd worden. Dit doet u na iedere maaltijd met een speciale protheseborstel en water. Gebruik hiervoor géén tandpasta in verband met schuren op het kunsthars. Poets uw eigen tanden zorgvuldig met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta.

Wanneer kies je voor een kunsthars tand plaatje?

Een kunsthars tand plaatje wordt gebruikt wanneer enkele of meerdere tanden missen. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor de volgende oplossingen: Een volledig kunstgebit (bijvoorbeeld om dat u daar nog niet aan toe bent). Een frameprothese (bijvoorbeeld omdat u dat niet prettig vindt om te dragen of te kostbaar vindt). Een implantaat met kroon (bijvoorbeeld omdat u dat te kostbaar vindt). Een brug (omdat u gezonde tanden/kiezen niet wilt aantasten)

Waarom is een kunstgebit van De Gebitskliniek beter dan elders?

Het is een combinatie van factoren. 

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese. Dat gaat allemaal met de hand waarbij we gebruik maken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat. Er worden tegenwoordig al gebitsprothesen gemaakt met een 3D printer of uitgefreesd vanuit een digitale mondscan. We gebruiken deze digitale technologie wel bij het maken van kronen en bruggen, en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Maar vooralsnog voldoen de protheses die hiermee gemaakt worden qua pasvorm en natuurlijke uitstraling niet aan onze norm. De kosten zijn ook vergelijkbaar, welke overigens nagenoeg volledig vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering.

Het is voor ons ook heel goed mogelijk rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten. 

We zijn zeer ervaren met angstpatienten. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. Dit alles heeft er voor gezorgd dat we door onze cliënten worden beoordeeld met een 9,5!

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Wat is mijn mannetje blij met zijn gebit! En ik natuurlijk ook voor/met hem. Na ruim een jaar tobben en ellende hebben zij er voor gezorgd dat hij weer lekker kan eten. Een luisterend oor en vakwerk hebben zij afgeleverd waarvoor onze grote Dank!

  Corina Huisman Facebook

Wat kost een plaatje?

De kosten van een kunsthars plaatje liggen vaak lager dan alternatieve oplossingen (zoals een kroon op implantaat). Kosten kunnen afwijken afhankelijk van uw wensen en uw persoonlijke situatie, zoals of er nog aanvullende behandelingen noodzakelijk zijn.

Aan het plaatsen van een nieuwe of vervangende prothese gaat altijd een intakegesprek vooraf. Voor een intakegesprek wordt een C001 of een C012 (consult of opstellen van behandelplan) in rekening gebracht, de kosten hiervoor bedragen 51 tot € 70 (tarieven 2023), afhankelijk van de benodigde mate van uitwerking. Dit is exclusief foto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen rond de € 80,- tot 117. De kosten van de prothese is afhankelijk van het aantal elementen (tanden).

Een aanvullende tandartsverzekering dekt vaak een groot deel van de kosten van het intakegesprek, de foto’s en de prothese.

Meer weten over de kosten van een kunsthars plaatje? Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Gedeeltelijke prothese Richtprijs volledige behandeling (2023)
Kunsthars plaatje 1 t/m 4 elementen € 499 (eventueel vergoeding mogelijk vanuit aanvullende tandartsverzekering).
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Kunsthars plaatje 5 t/m 13 elementen € 688 (eventueel vergoeding mogelijk vanuit aanvullende tandartsverzekering).
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.