LEES MEER OVER

Kunstgebit

Een prothese voor een stralende lach

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een prothese om missende tanden op te vullen. Als u een of meerdere tanden mist dan is een prothese een oplossing om uw gebit compleet te maken. Een prothese wordt op maat gemaakt van kunsthars of metaal en namaaktanden. De meeste protheses kunt u uitdoen, maar er zijn ook protheses die vast in uw mond zitten.

Waarom een kunstgebit?

Als u klachten heeft dan worden deze aanzienlijk minder na het nemen van een kunstgebit. Met een gedeeltelijk kunstgebit kunt u gaten opvullen. Met een volledig kunstgebit vervangt u uw huidig gebit. Dankzij een kunstgebit ziet uw gebit er weer uit als nieuw.

Het nemen van een volledig kunstgebit kan een moeilijke beslissing zijn. Bij een volledig kunstgebit moet u afscheid nemen van uw huidige gebit. Daarom wachten veel mensen te lang met het nemen van een kunstgebit en lopen te lang rond met pijn in de mond.

Een kunstgebit bij De Gebitskliniek

 • Wij zijn een zeer ervaren kunstgebit specialist
 • Gebruiken van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Wij houden rekening met uw wensen, samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatienten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

Wanneer kiest u voor een kunstgebit?

 • U bent niet tevreden over uw huidige gebit.
 • U heeft klachten, zoals: pijn in de mond, last met kauwen of moeite met praten.
 • U mist tanden of uw gehele gebit is in z’n slechte staat dat het aan vervanging toe is.
Het kiezen voor een kunstgebit als u nog eigen tanden heeft kan een lastige beslissing zijn. Wij adviseren u graag welke opties u heeft, en of een kunstgebit voor u de beste oplossing is.
vooraanzicht kunstgebit

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van een kunstgebit, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in een kunstgebit? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Ik heb al een kunstgebit, hoe weet ik dat deze niet (meer) goed past?

Signalen van een niet goed passend kunstgebit zijn:

 • U heeft weleens moeite met kauwen of praten
 • U heeft weleens pijnlijke plekjes in uw mond
 • Uw gezicht is iets ingevallen
 • Uw mondhoeken zijn iets gaan hangen en/of kunnen zijn geïrriteerd
 • Uw onderkaak is wat verder naar voren gekomen
 • U heeft soms nekklachten
 • Enkele van de kiezen van uw kunstgebit vertonen slijtage
 • U gebruikt wel eens kleefpasta’s
Ik heb nog eigen tanden, hoe ziet de de behandeling naar een volledig kunstgebit eruit en hoe lang duurt dit?

Als u kiest voor een behandeling van eigen tanden naar een volledig kunstgebit worden de volgende stappen gezet:

TREKKEN TANDEN EN KIEZEN
Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijdert. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

NA 24 UUR
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u ’s nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan “ademen”, u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

NA 12 DAGEN
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

NA 4 WEKEN
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese en uw kaak. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

NA 12 WEKEN
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

NA 24 WEKEN
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

NA 1 JAAR
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

Ik heb nog eigen tanden wanneer is een kunstgebit een goede oplossing voor mij?

Wanneer uw gebit in dermate slechte conditie is dat het niet eenvoudig meer verbeterd kan worden, is een kunstgebit een goede oplossing. Tijdens een intake bekijken we uw situatie en mogelijkheden. Uw wensen staan hierin centraal.

Ik wil een kunstgebit in 1 dag, doen jullie dat ook?

Ja wij plaatsen een kunstgebit altijd in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent dat uw kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag dat uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn er diverse afspraken nodig. Alleen dan kan een optimaal passend resultaat behaald worden.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een vervangend kunstgebit?

Wanneer u reeds een volledig kunstgebit heeft (geen eigen tanden in een van uw kaken) kunt u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Als uw prothese slecht past kan dat al sneller. Een nieuw volledig kunstgebit wordt bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering, in bepaalde gevallen zelfs volledig waardoor het kunstgebit gratis is. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan.

Ik heb nog eigen tanden, wanneer kom ik in aanmerking voor een kunstgebit?

Als er meerdere tanden en kiezen in uw gebit ontbreken kan een kunstgebit een goede oplossing zijn.

Het is echter niet altijd direct noodzakelijk om over te stappen op een kunstgebit wanneer u slechts enkele of meerdere tanden en kiezen mist. Er zijn verschillende zeer goede alternatieven voor een kunstgebit, die vaak een betere optie zijn bij het ontbreken van slechts enkele tanden en/of kiezen.

Wanneer er een noodzaak is voor een volledig kunstgebit dan wordt deze bijna volledig vergoed vanuit de Basis zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en waar u op kunt rekenen, hierdoor komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Is het normaal dat ik niet goed kan eten, praten, lachen met mijn kunstgebit?

Wij schrikken er van hoeveel mensen in Nederland last hebben van een niet goed passend kunstgebit, en daardoor niet goed kunnen eten, praten, lachen. Wij willen graag benadrukken dat dit NIET normaal is. Wij kunnen deze problemen in veel gevallen verhelpen. Met een goed gemaakt en goed passend kunstgebit kunt u zorgeloos eten, praten en lachen. Belangrijk om te weten dat een kunstgebit dragen anders is dan uw eigen tanden nog hebben, toch komen we vaak heel ver. Kwaliteit heeft soms tijd nodig heeft en dat betekent dat ook na de eerste plaatsing soms een aantal afspraken nodig zijn om tot het meest optimale resultaat te komen. Met de juiste aandacht, zorg en specialisme bereiken wij resultaten die u elders niet altijd zult behalen.

Zijn jullie aangesloten bij alle verzekeraars?

Ja, wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Heb ik een verwijzing nodig om bij jullie behandeld te worden?

U kunt bij ons rechtstreeks terecht, zonder verwijzing van uw eigen tandarts. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Waarom is een kunstgebit van De Gebitskliniek beter dan elders?

Het is een combinatie van factoren. 

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese. Dat gaat allemaal met de hand waarbij we gebruik maken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat. Er worden tegenwoordig al gebitsprothesen gemaakt met een 3D printer of uitgefreesd vanuit een digitale mondscan. We gebruiken deze digitale technologie wel bij het maken van kronen en bruggen, en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Maar vooralsnog voldoen de protheses die hiermee gemaakt worden qua pasvorm en natuurlijke uitstraling niet aan onze norm. De kosten zijn ook vergelijkbaar, welke overigens nagenoeg volledig vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering.

Het is voor ons ook heel goed mogelijk rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten. 

We zijn zeer ervaren met angstpatienten. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. Dit alles heeft er voor gezorgd dat we door onze cliënten worden beoordeeld met een 9,5!

De varianten van een kunstgebit

Wilt u meer weten over de varianten van het kunstgebit? Neem dan contact met ons op. Ook kunt u langskomen voor een intakegesprek, in sommige gevallen is dat kosteloos. Dan kijken we samen naar uw situatie en oordelen we welk kunstgebit het beste bij u past.

Een volledig kunstgebit

U heeft een volledig uitneembaar kunstgebit nodig als u heel veel tanden mist of uw huidige gebit niet meer goed kan functioneren. Een nieuw volledig kunstgebit neemt de functie van uw gebit helemaal over. Heeft u al een volledig kunstgebit maar bent u niet meer tevreden, dan kunt u uw bestaande kunstgebit vervangen.

Gedeeltelijk kunstgebit of partiële prothese

Bent u nog niet toe aan een volledig kunstgebit, maar mist u wel een of meer tanden? Dan kunt u kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit. Een tand of kies wordt vervangen door een namaaktand. Voorbeelden van een gedeeltelijk kunstgebit zijn: een frame prothese en een kunsthars plaatje.

Klikgebit of klikprothese op implantaten

Een klikgebit zit vast aan de kaak. Er worden implantaten aangebracht in het kaakbot. U kunt het klikgebit op de implantaten klikken. Het voordeel van een klikgebit is dat u uw gebit in en uit doen. Zo kunt u het goed reinigen.

All-on-4

Een vast kunstgebit op implantaten zit vast door implantaten die in het kaakbot zijn aangebracht. Echter is het verschil met een klikgebit dat een all-on-4 kunstgebit niet in en uit gedaan kan worden. Het kunstgebit zit vast en wordt helemaal onderdeel van uw gebit.

Kosten kunstgebit en vergoeding zorgverzekeraar

Een volledig kunstgebit zoals een uitneembaar kunstgebit of klikgebit (of het vervangen) wordt vaak bijna volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Een gedeeltelijk kunstgebit zoals een frameprothese of kunsthars plaatje wordt niet door de basis zorgverzekering vergoed. Als u een aanvullende verzekering heeft worden de kosten vaak wel (grotendeels) vergoed.

Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

De richtprijzen van een specifiek type kunstgebit staan vermeld op onze tarievenpagina.

Kosten kunstgebit intakegesprek

Aan het plaatsen van een nieuw of vervangend kunstgebit gaat altijd een intakegesprek vooraf. We bespreken dan de mogelijke behandeling, de kosten en de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Heeft u boven of onder al een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer), dan is het intakegesprek kunstgebit, klikgebit of all-on-4 gratis. Een controle van uw huidige kunstgebit, als u geen eigen tanden meer heeft, is bij ons ook gratis.

Heeft u in de betreffende kaak wel eigen tanden dan kost het intakegesprek € 51 tot € 120 in (2023), afhankelijk van de complexiteit en mate van uitwerking van het behandelplan. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen rond de € 80,-. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Wanneer moet u een kunstgebit vervangen?

Vaak wordt de vraag gesteld: hoe lang gaat een kunstgebit mee? Dit hangt af van vele factoren. Ten eerste dient u uw kunstgebit goed te onderhouden. Daarnaast zal uw kaak geleidelijk gaan slinken. Uw kunstgebit gaat dan los zitten en dit kan klachten geven.
Wij raden u aan om jaarlijks uw kunstgebit te laten controleren. Bij de gebitskliniek kunt u een gratis prothese controle laten uitvoeren. Als er reparatie of rebasing nodig is aan uw prothese, kunt uw prothese dezelfde dag nog meenemen naar huis. Als dit onvoldoende houvast biedt is de prothese vervangen voor nieuw een optie

Om de hoeveel jaar een nieuw gebit?

Een kunstgebit vervangen kan als uw kunstgebit niet meer te herstellen is, of passend te maken. In het geval van een volledig kunstgebit kunnen wij iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering.

Kosten vervangen kunstgebit

Het vervangen van een kunstgebit kost hetzelfde als een nieuw kunstgebit. Als u een volledig kunstgebit heeft kunt u deze na 5 jaar laten vervangen en worden de kosten grotendeels gedekt door de zorgverzekering. Als u al een volledige kunstgebit heeft is het intakegesprek bij ons zelfs gratis.
De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Na jaren schaamte voor mijn gebit ben ik op internet op zoek gegaan naar een bedrijf wat goede reviews heeft. Uiteindelijk de stoute schoenen aangedaan en voor een intake naar Sliedrecht gegaan. Vanaf dat moment heb ik het aan de gebitskliniek uit handen gegeven. Het hele traject is door Britt en haar medewerkers perfect begeleid. Jan Willem een fijne vent, meelevend en vakbekwaam heeft het afgelopen vrijdag afgemaakt. Toen ik in de spiegel keek was ik zo blij.... Moeilijk dit goed te omschrijven. Wat een verschil echt een metamorfose! Ik schrijf deze review om iedereen van de gebitskliniek te bedanken, ik kan weer lachen! Als u dit leest en uw tanden zijn ook niet meer in goede staat: Schroom niet en trek de ook stoute schoenen aan. Het geeft na jaren van tobben zo’n heerlijk gevoel, gewoon weer lekker kunnen eten en een zeer goede look. De gebitsklininiek krijgt van mij een dikke 10!

  B. Splint Rechtstreeks
 • Wij zijn sinds een paar weken bij de gebitskliniek. Wij kwamen binnen en voelde ons gelijk al welkom. Ze zijn allemaal zeer vriendelijk, rustig en zeer deskundig. ik krijg ook een volledige prothese en ik moet maar heel weinig bijbetalen dit rekenen ze voor je uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik ben blij dat ik daar naar toe bent gegaan!!

  Connie en Johan Verkerk Facebook
Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.