LEES MEER OVER

Klikgebit

een uitkomst voor mensen met een loszittend kunstgebit

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit, of klikprothese, is een uitneembaar kunstgebit dat is vastgeklikt op implantaten (kunstwortels). Een klikgebit is een goede oplossing wanneer u last heeft van een loszittende prothese. Doordat het klikgebit vast zit, voelt het als uw eigen gebit.

Een klikgebit kan eenvoudig uit de mond gehaald worden voor reiniging en kan weer eenvoudig worden vastgeklikt.

Wij maken gebruik van de meest actuele technieken en hoogwaardige materialen bij het vervaardigen van een klikgebit. U heeft bij ons rechtstreeks contact met de prothesespecialist, hierdoor kunnen wij een betere pasvorm en eindresultaat behalen dan elders. Tevens kunnen wij rekening houden met uw cosmetische wensen, zoals de vorm, kleur en stand van de tanden en aansluiting bij uw gezicht.

Gratis adviesgesprek klikgebit

Heeft u een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer) en overweegt u een klikgebit? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek klikgebit. Dit is geheel vrijblijvend en bedoeld om u te informeren over uw mogelijkheden.

Gratis prothesecontrole

Heeft u een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden meer) en past de prothese niet goed? Neem dan contact met ons op voor een gratis prothese controle. Dit is geheel vrijblijvend en bedoeld om u te informeren of uw kunstgebit nog goed past en functioneert. Mocht uw kunstgebit een nieuwe pasvorm nodig hebben dan heeft u bij ons uw kunstgebit dezelfde dag retour.

Een klikgebit bij De Gebitskliniek

 • Zeer ervaren kunstgebit specialisten
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Wij houden rekening met uw wensen, samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatienten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!
Redenen om voor een klikgebit te kiezen
 • U heeft een loszittend kunstgebit dat niet goed past. Uw kaken zijn zodanig geslonken dat uw gewone prothese geen houvast meer biedt.
 • U bent op zoek naar een permanente oplossing voor uw gebit maar u wilt liever geen los kunstgebit en wilt het comfort van uw eigen vaste tanden behouden.
 • U heeft een kunstgebit maar door de gehemelteplaat is uw smaak afgenomen en u wilt alles weer kunnen proeven.
 • U heeft last van een ingevallen gezicht, uw kaakbot slinkt omdat u geen wortels meer in uw kaakbot heeft.
Voorbeeldfoto klikgebit in je mond plaatsen

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van een klikgebit, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in een klikgebit? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Wat is een klikgebit?

Een klikgebit is een kunstgebit dat u vast klikt op 2 of 4 implantaten (een soort kunstwortels), waardoor het stevig vast zit op uw kaak. Het klikgebit kan eenvoudig uit de mond gehaald worden voor reiniging en kan vervolgens weer eenvoudig worden vastgeklikt. Groot voordeel van een klikgebit ten opzichte van een normaal kunstgebit is dat het geen gehemelteplaat heeft. Dit voelt prettiger, en tevens gaat het eten gemakkelijker en heeft u meer smaak in uw mond.

Wat is een implantaat?

Een implantaat kan het beste vergeleken worden met een kunstwortel ter vervanging van een niet meer aanwezige tandwortel. Deze kunstwortel wordt als een schroefje in het kaakbot geplaatst op de plek waar eerst uw tand of kies zat. Het implantaat bestaat uit een lichaamsvriendelijke materiaal (titanium) en wordt goed geaccepteerd door het lichaam en groeit daarom in korte tijd stevig vast in het kaakbot. Op een implantaat kan bijvoorbeeld een kroon, brug of gebitsprothese worden bevestigd.

Ik heb nog eigen tanden, hoe ziet de de behandeling naar een klikgebit eruit en hoe lang duurt deze?

Als u kiest voor een klikgebit vanuit eigen tanden worden de volgende stappen gezet:

Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijderd. Er wordt direct een immediaatprothese (tijdelijk kunstgebit) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat. U krijgt dus direct na het verwijderen van de tanden en/of kiezen een kunstgebit.

Na het trekken van de tanden en kiezen moet de kaak eerst goed genezen. Bij vlot herstel kan er al na 3 maanden geïmplanteerd worden. Als er veel tanden en kiezen getrokken zijn, of de kaak minder snel heelt, wordt 3 tot 6 maanden aangehouden.

Hierna kunnen de implantaten geplaatst worden. Dit is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep van ongeveer een half uur. Dit gebeurt onder verdoving. De behandeling wordt uitgevoerd door onze eigen tandarts-implantologen, geen doorverwijzing dus.

Het implantaat moet vervolgens goed vast groeien in de kaak, u merkt hier weinig van. U kunt uw kunstgebit blijven dragen. Deze wordt aangepast met een zachte “vulling” zodat de implantaten niet worden belast.

In de meest optimale situatie duurt het ingroeien ongeveer 6 weken. We houden gemiddeld 6 tot 12 weken aan. Dit is onder meer afhankelijk van de status van het kaakbot, de type constructie en de soort behandeling.

In deze periode wordt ook de definitieve prothese vervaardigd, hiervoor vragen wij u enkele malen langs te komen om de prothese goed passend te maken. Als de implantaten goed zijn ingegroeid wordt de uiteindelijke prothese, het klikgebit, geplaatst.

Wanneer is een klikgebit een goede oplossing voor mij?

Een klikgebit zou voor u een goede oplossing kunnen zijn als één van onderstaande punten op u van toepassing zijn:

 • U heeft geen eigen tanden en kiezen meer, u bent dus volledig tandeloos.
 • U heeft een loszittend kunstgebit dat niet goed past.
 • Uw kaken zijn zodanig geslonken dat uw gewone prothese geen houvast meer biedt.
 • Uw eigen gebit is in zeer slechte staat, u heeft misschien al jaren uw tandarts niet bezocht, of uw gebit gaat ondanks zorg sterk achteruit. U mist enkele of meerdere tanden of kiezen, of uw tanden gaan steeds losser staan.
 • U bent op zoek naar een permanente oplossing voor uw gebit maar u wilt liever geen los kunstgebit en wilt het comfort van uw eigen vaste tanden behouden.
 • U heeft een kunstgebit maar door de gehemelteplaat is uw smaak afgenomen en u wilt alles weer kunnen proeven.
 • U heeft last van een ingevallen gezicht, uw kaakbot slinkt omdat u geen wortels meer in uw kaakbot heeft.
Ik heb nog eigen tanden, kan ik direct een klikgebit laten plaatsen?

Als u kiest voor een klikgebit worden de volgende stappen gezet:

Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijderd. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst zodat u niet zonder tanden of kiezen naar huis gaat.
Na het trekken van de tanden en kiezen moet de kaak eerst goed genezen, afhankelijk van het aantal getrokken tanden en kiezen kan er bij vlot herstel al na 3 maanden geimplanteerd worden.

Het plaatsen van implantaten is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep van ongeveer een half uur. Dit gebeurt onder verdoving. De behandeling wordt uitgevoerd door onze eigen tandarts-implantologen, geen doorverwijzing dus.

Het implantaat heeft vervolgens tijd nodig om goed vast te groeien in de kaak. Uw huidige kunstgebit wordt in de tijd dat de implantaten ingroeien, dus voordat het klikgebit wordt geplaatst, aangepast met een zachte “vulling”. Bij de meest gebruikelijke implantologie ligt de ingroei periode tussen de twee en de vier maanden, dit is onder meer afhankelijk van de status van het kaakbot, de type constructie en de soort behandeling.
In deze periode wordt de definitieve prothese vervaardigd, hiervoor moet u nog enkele malen langskomen. Hierna kan de definitieve prothese, het klikgebit, worden geplaatst.

Kan van mijn huidige kunstgebit een klikgebit gemaakt worden?

In sommige gevallen kan van een bestaande prothese een klikgebit gemaakt worden. Dit moeten we beoordelen tijdens een intakegesprek.

Wat is het voordeel van klikgebit ten opzichte van een normaal kunstgebit?

Een klikgebit biedt onder meer de volgende voordelen:

 • De prothese zit vast in uw mond waardoor u makkelijker kunt eten, praten en lachen, u heeft geen kleefpasta’s meer nodig
 • Uw kaken zullen niet verder slinken op de plek van de implantaten
 • Doordat de kaken minder slinken zal uw gezicht minder invallen.
 • Afhankelijk van uw situatie kan er een prothese gemaakt worden zonder verhemelte plaat, u heeft dan een vrij gehemelte
 • Doordat uw gehemelte vrij is heeft u meer behoud van smaak
Kan een klikgebit in de onder- en bovenkaak geplaatst worden?

Een klikgebit is toepasbaar voor zowel de onder- als de bovenkaak. In de meeste gevallen wordt (eerst) de onderkaak toegepast. In geval van de bovenkaak zorgen we dat uw verhemelte weer vrij komt met een klikgebit zonder verhemelteplaat.

Zijn jullie aangesloten bij alle zorgverzekeraars?

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

Ik las over een klikgebit in 1 dag, doen jullie dat ook?

Sommige behandelaars maken voor u een klikgebit in één dag. De prothese wordt dan van te voren gemaakt in ongeveer vijf afspraken. Gedurende 1 dag worden eerst de implantaten geplaatst en daarna direct de prothese op de implantaten. Deze methode heeft voordelen (zoals snelheid) maar ook grote nadelen.

Er is een verhoogd risico dat de implantaten niet goed vastgroeien waardoor de behandeling uiteindelijk veel langer duurt.

Wij zijn in staat dit te doen, maar wij adviseren u de implantaten eerst goed in te laten groeien voordat we de prothese daarop plaatsen. Hierdoor is de kans op complicaties veel kleiner.

Bij onze behandeling zorgen wij dat u altijd uw prothese kan blijven dragen gedurende de gehele behandeltermijn. Ook als u nog eigen tanden heeft, plaatsen wij direct een kunstgebit na het trekken van de tanden en kiezen. U gaat bij ons dus nooit zonder tanden naar huis.

Waarom is een kunstgebit van De Gebitskliniek beter dan elders?

Het is een combinatie van factoren. 

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese. Dat gaat allemaal met de hand waarbij we gebruik maken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat. Er worden tegenwoordig al gebitsprothesen gemaakt met een 3D printer of uitgefreesd vanuit een digitale mondscan. We gebruiken deze digitale technologie wel bij het maken van kronen en bruggen, en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Maar vooralsnog voldoen de protheses die hiermee gemaakt worden qua pasvorm en natuurlijke uitstraling niet aan onze norm. De kosten zijn ook vergelijkbaar, welke overigens nagenoeg volledig vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering.

Het is voor ons ook heel goed mogelijk rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten. 

We zijn zeer ervaren met angstpatienten. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. Dit alles heeft er voor gezorgd dat we door onze cliënten worden beoordeeld met een 9,5!

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Na jaren schaamte voor mijn gebit ben ik op internet op zoek gegaan naar een bedrijf wat goede reviews heeft. Uiteindelijk de stoute schoenen aangedaan en voor een intake naar Sliedrecht gegaan. Vanaf dat moment heb ik het aan de gebitskliniek uit handen gegeven. Het hele traject is door Britt en haar medewerkers perfect begeleid. Jan Willem een fijne vent, meelevend en vakbekwaam heeft het afgelopen vrijdag afgemaakt. Toen ik in de spiegel keek was ik zo blij.... Moeilijk dit goed te omschrijven. Wat een verschil echt een metamorfose! Ik schrijf deze review om iedereen van de gebitskliniek te bedanken, ik kan weer lachen! Als u dit leest en uw tanden zijn ook niet meer in goede staat: Schroom niet en trek de ook stoute schoenen aan. Het geeft na jaren van tobben zo’n heerlijk gevoel, gewoon weer lekker kunnen eten en een zeer goede look. De gebitsklininiek krijgt van mij een dikke 10!

  B. Splint Rechtstreeks
 • Na jaren tobben met tanden en kiezen bij oude tandarts, contact gekregen met de gebitskliniek. Na controle tandarts gebit kliniek besloten om alles te trekken. Zeer goed geinformeerd m.b.t. kunstgebit en eventueel klikgebit. Trekken geen pijn. Inmiddels voor kunstgebit al moeten happen en dus gelijk kunnen plaatsen. ... Na drie maanden besloten om klikgebit aan te vragen. Dit natuurlijk in overleg met Gebitskliniek. ... Alles via het ziekenfonds (V.G.Z.). En ook alles vergoed. Implantaten 4 boven en twee onder geplaatst, en nagenoeg binnen een jaar alles geregeld. Het klikgebit zit heerlijk en in een keer goed wat betreft maatvoering. De totale ervaring met de gebit kliniek is zeer goed te noemen. Professioneel, zeer vriendelijk en meedenkende mensen. Ik raad een ieder die dit leest aan om met hun in zee te gaan.

  Anoniem Zorgkaart Nederland

Kosten klikgebit

Een nieuw klikgebit, inclusief het plaatsen van de implantaten, of een vervangend klikgebit wordt, in veel gevallen, bijna volledig vergoed vanuit de Basis verzekering. Uw eigen bijdrage ligt dan tussen de € 0 en € 500, afhankelijk van of u een aanvullende verzekering heeft. Het is mogelijk om in maximaal 8 termijnen te betalen. Deze bedragen zijn exclusief uw eigen risico.

Wilt u weten wat de kosten voor een klikgebit zijn zonder vergoeding of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Intakegesprek klikgebit

Aan het plaatsen van een klikgebit gaat altijd een intakegesprek vooraf. We bespreken dan de mogelijke behandeling, de kosten en de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Heeft u boven of onder al een volledig kunstgebit (dus geen eigen tanden) dan is het intakegesprek bij ons gratis.

Heeft u in de betreffende kaak wel eigen tanden dan kost het intakegesprek (in 2022) ongeveer € 62 tot € 111, afhankelijk van de complexiteit en mate van uitwerking van het behandelplan. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen rond de € 75,-. Een aanvullende verzekering vergoedt vaak de kosten van het intakegesprek en de foto’s.

Vergoeding zorgverzekering

Last van een loszittende prothese heeft met vaak vooral in de onderkaak. Problemen met een loszittende prothese in de bovenkaak zijn door een goede prothesespecialist eenvoudiger op te lossen. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een klikgebit daarom eerder voor de onderkaak. Alleen als de kaak voldoende geslonken is in de bovenkaak, en de prothese daardoor weinig houvast heeft wordt ook een klikgebit in de bovenkaak vergoed. Iedere zorgverzekeraar heeft weer andere criteria. Wij beoordelen uw situatie en waar mogelijk doen we, indien gewenst, een aanvraag voor beide kaken.

De voordelen van een klikgebit ten opzichte van een los kunstgebit
 • De prothese zit vast in uw mond waardoor u makkelijker kunt eten, praten en lachen, u heeft geen kleefpasta’s meer nodig
 • Uw kaken zullen niet verder slinken op de plek van de implantaten
 • Doordat de kaken minder slinken zal uw gezicht minder invallen.
 • Afhankelijk van uw situatie kan er een prothese gemaakt worden zonder verhemelte plaat, u heeft dan een vrij gehemelte
 • Doordat uw gehemelte vrij is heeft u meer behoud van smaak

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.