LEES MEER OVER

immediaatprothese

van eigen gebit naar uw eerste kunstgebit

Wat is een immediaatprothese?

Het behouden van eigen tanden en kiezen is niet altijd mogelijk. Overstappen naar een kunstgebit kan een goede oplossing zijn voor aanhoudende gebitsproblemen. Een immediaatprothese is de eerste prothese die direct geplaatst wordt na het verwijderen van al uw tanden en kiezen in een kaak.

Voordelen van een immediaatprothese

Het voordeel van een immediaatprothese is dat u niet, zoals vroeger het geval was, zonder tanden en kiezen naar huis gaat. De prothese wordt direct, na het trekken van de tanden en/of kiezen, in de mond geplaatst. U hoeft dus niet meer lang te wachten op een kunstgebit. Het direct plaatsen van een immediaatprothese zorgt er ook voor dat het opzwellen van de kaak beperkt wordt.

Een immediaatprothese bij De Gebitskliniek

 • Zeer ervaren kunstgebit specialisten
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Wij houden rekening met uw wensen, samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatienten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

Wanneer kiest u voor een immediaatprothese?

 • U bent niet tevreden over uw huidige gebit.
 • U heeft klachten, zoals: pijn in de mond, last met kauwen of moeite met praten.
 • U mist tanden of uw gehele gebit is in zo’n slechte staat dat het aan vervanging toe is.
Het kiezen voor een kunstgebit als u nog eigen tanden heeft kan een lastige beslissing zijn. Wij adviseren u graag welke opties u heeft, en of een immediaatprothese voor u de beste oplossing is.
Heeft u al een kunstgebit maar bent u niet meer volledige tevreden, dan kunt u uw kunstgebit vervangen
Voorbeeld Rebasen kunstgebit

De volledige behandeling in 7 stappen

1
Direct na het trekken
De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.
2
Na 24 uur
Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. Vanaf nu dient u ’s nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan “ademen”.
3
Na 10 dagen
U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.
4
Na 4 weken
Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.
5
Na 12 weken
Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.
6
Na 24 weken
Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.
7
Na 1 jaar
De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.
De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Na jaren schaamte voor mijn gebit ben ik op internet op zoek gegaan naar een bedrijf wat goede reviews heeft. Uiteindelijk de stoute schoenen aangedaan en voor een intake naar Sliedrecht gegaan. Vanaf dat moment heb ik het aan de gebitskliniek uit handen gegeven. Het hele traject is door Britt en haar medewerkers perfect begeleid. Jan Willem een fijne vent, meelevend en vakbekwaam heeft het afgelopen vrijdag afgemaakt. Toen ik in de spiegel keek was ik zo blij.... Moeilijk dit goed te omschrijven. Wat een verschil echt een metamorfose! Ik schrijf deze review om iedereen van de gebitskliniek te bedanken, ik kan weer lachen! Als u dit leest en uw tanden zijn ook niet meer in goede staat: Schroom niet en trek de ook stoute schoenen aan. Het geeft na jaren van tobben zo’n heerlijk gevoel, gewoon weer lekker kunnen eten en een zeer goede look. De gebitsklininiek krijgt van mij een dikke 10!

  B. Splint Rechtstreeks
 • Wij zijn sinds een paar weken bij de gebitskliniek. Wij kwamen binnen en voelde ons gelijk al welkom. Ze zijn allemaal zeer vriendelijk, rustig en zeer deskundig. ik krijg ook een volledige prothese en ik moet maar heel weinig bijbetalen dit rekenen ze voor je uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik ben blij dat ik daar naar toe bent gegaan!!

  Connie en Johan Verkerk Facebook

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met immediaatprotheses, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in een immediaatprothese? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven over uw persoonlijke situatie.
Wat is een immediaat prothese?

Een immediaatprothese is een kunstgebit dat direct wordt geplaatst na het verwijderen van uw laatste tanden en kiezen. U hoeft hierdoor niet zonder tanden naar huis. Dit is een tijdelijke prothese totdat uw kaak geheel is hersteld waarna de definitieve prothese wordt geplaatst.

Als mijn tanden worden getrokken ga ik dan zonder tanden naar huis?

Nee, voordat de tanden worden getrokken wordt het kunstgebit (de immediaatprothese) al aangemeten welke na het verwijderen van uw tanden en kiezen direct wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat u bij ons dus niet, zoals vroeger het geval was, zonder tanden en kiezen naar huis gaat. Het kunstgebit wordt dus direct geplaatst. Het direct plaatsen van het kunstgebit zorgt er ook voor dat het opzwellen van de kaak beperkt wordt.

Is de behandeling na het plaatsen van de immediaat prothese afgerond?

Nee, de immediaatprothese zorgt ervoor dat u na het trekken van tanden en kiezen niet zonder tanden zit. Na het trekken van tanden en kiezen heeft de kaak nodig om te herstellen, deze zal daarbij iets slinken. Het is daarom van belang nog enkele malen langs te komen om de prothese passend te maken. Pas na ongeveer een jaar, als uw kaak volledig is hersteld, wordt de definitieve prothese aangemeten.
Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld.

Is de immediaatprothese de uiteindelijke prothese?

Nee, de immediaatprothese zorgt ervoor dat u na het trekken van tanden en kiezen niet zonder tanden naar huis gaat. Na het trekken van tanden en kiezen heeft de kaak nodig om te herstellen, de kaak zal daarbij iets slinken. Het is daarom van belang nog enkele malen langs te komen om de prothese passend te maken. Pas na ongeveer een jaar, als de kaak volledig is hersteld, wordt de definitieve prothese aangemeten.

Ik wil een kunstgebit in 1 dag, doen jullie dat ook?

Ja wij bieden een kunstgebit in 1 dag.

Een kunstgebit in 1 dag betekent in de praktijk dat het kunstgebit geplaatst wordt op dezelfde dag (direct nadat) uw tanden worden getrokken. Hierdoor hoeft u dus niet zonder tanden naar huis.

Het betekent niet dat de totale behandeling in één dag klaar is. Om een goed passende prothese te maken zijn diverse afspraken nodig, waaronder 1 of meerdere voorbereidende afspraken. Alleen dan kan een optimaal passende prothese gerealiseerd worden.

Waarom is een kunstgebit van De Gebitskliniek beter dan elders?

Het is een combinatie van factoren. 

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese. Dat gaat allemaal met de hand waarbij we gebruik maken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat. Er worden tegenwoordig al gebitsprothesen gemaakt met een 3D printer of uitgefreesd vanuit een digitale mondscan. We gebruiken deze digitale technologie wel bij het maken van kronen en bruggen, en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Maar vooralsnog voldoen de protheses die hiermee gemaakt worden qua pasvorm en natuurlijke uitstraling niet aan onze norm. De kosten zijn ook vergelijkbaar, welke overigens nagenoeg volledig vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering.

Het is voor ons ook heel goed mogelijk rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten. 

We zijn zeer ervaren met angstpatienten. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. Dit alles heeft er voor gezorgd dat we door onze cliënten worden beoordeeld met een 9,5!

De kosten van immediaatprothese

Als u van eigen tanden naar een kunstgebit gaat vindt er altijd eerst een intakegesprek plaats. De kosten hiervoor bedragen (in 2023) € 51 tot € 120 afhankelijk van de complexiteit en mate van uitwerking van het behandelplan. Dit is exclusief foto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen rond de € 80,-.

Tijdens het intakegesprek bespreken we de mogelijke behandeling. Dit is inclusief een kostenoverzicht. We houden rekening met de vergoeding van uw zorgverzekeraar. U bepaalt na de intake zélf of u de vervolgstap zet.

U vindt hier de richtprijzen voor de gehele behandeling van het plaatsen van een immediaatprothese.

Aanvullende tandartsverzekering

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat de prothese volledig gratis is en ook het intakegesprek en de foto’s vergoed worden. Wij kijken graag voor u na wat uw verzekering vergoedt.

Kunstgebit Richtprijs eigen bijdrage (2022)
Volledig kunstgebit (boven en onder) € 0 tot € 350, afhankelijk van uw verzekering.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Kunstgebit bovenkaak € 0 tot € 200, afhankelijk van uw verzekering.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Kunstgebit onderkaak € 0 tot € 200, afhankelijk van uw verzekering.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Kunstgebit op implantaten (klikgebit) € 0 tot € 500, afhankelijk van uw verzekering.
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Rekenvoorbeeld kosten kunstgebit: De prijs van een volledig kunstgebit boven en onder is: € 1.350,-
De basisverzekering vergoedt 75% (afhankelijk van uw verzekering).
Blijft dan over 25%, dat maakt: € 337,50.
Sommige aanvullende verzekeringen dekken de volledige kosten.
Dit rekenvoorbeeld is exclusief uw eigen risico.
Trekken van tanden en kiezen Tussen de € 35 en € 73 per tand of kies, afhankelijk van locatie en complexiteit.
Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.