Immediaatprothese behandeling

Een immediaatprothese is het kunstgebit dat geplaatst wordt direct nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken. Bij ons hoeft u dus niet, zoals vroeger het geval was, zonder tanden en kiezen naar huis. Het direct plaatsen van een immediaatprothese (kunstgebit) zorgt er ook voor dat het opzwellen van de kaak beperkt wordt.

Van uw eigen tanden naar een gebitsprothese is een grote stap, en u moet die ook niet onderschatten. Na de plaatsing van de immediaatprothese dient u meerdere malen langs te komen om de gebitsprothese op te vullen en/of aan te passen. Het is een proces van meerdere malen de prothese aanpassen tot we het beste resultaat bereiken. Het voordeel is dat u met een goedpassende prothese geen kleefpasta's nodig heeft en toch goed kunt eten, praten en lachen. Echter omdat de kaken zich in de eerste periode nog aanpassen en iets slinken kan het voorkomen dat het in de eerste periode toch weleens nodig blijkt te zijn kleefpasta te gebruiken tot dat de juiste pasvorm met uw kaak is bereikt.

Wanneer u kiest voor een immediaatprothese dan krijgt u te maken met de volgende behandeling.

 

De eerste dag met een immediaatprothese

De eerste dag zal uw kunstgebit nog niet lekker zitten. Het kan klemmen en pijn veroorzaken. Toch mag u het gebit de eerste 24 uur niet uw mond halen. U zou de wonden dan weer kunnen open trekken en u kunt door zwellingen het gebit ook niet meer goed in uw mond krijgen.

De eerste uren na het trekken kan het speeksel er een beetje rood uitzien. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dat zal vrij snel ophouden. Wel is het beter om de eerste 24 uur niet te spoelen, omdat de bloedstolsels daardoor los kunnen raken en het bloeden opnieuw begint.

Over het algemeen wordt er maar zeer beperkt pijn ervaren bij deze behandeling, ook omdat de prothese goed over uw kaak heen valt en dus bescherming biedt.

DE VOLLEDIGE BEHANDELING

immediaatprothese: Direct na het trekken

De eerste 24 uur na het trekken van de tanden en of kiezen moet u de immediaatprothese (kunstgebit) in houden. Hierdoor zal het zwellen worden beperkt en kunnen de wondjes sneller dichten.

IMMEDIAATPROTHESE: NA 24 UUR

Na de eerste dag kunt u de immediaatprothese uit uw mond nemen om het vervolgens dagelijks schoon te maken. U kunt nu ook de mond af en toe spoelen: met lauw water met een beetje zout erin, lauwe kamillethee of een voorgeschreven middel. Vanaf nu dient u 's nachts de prothese uit te laten zodat de mond kan "ademen", u slaapt immers ook niet met uw schoenen aan.

Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

IMMEDIAATPROTHESE: Na 10 dagen

U komt langs op nacontrole. De immediaatprothese wordt nagelopen en indien nodig aangepast.

IMMEDIAATPROTHESE: Na 4 weken

Doordat de kaak zich gaat zetten, zult u merken dat er ruimte komt tussen de immediaatprothese. Daarom kan er na 4 weken een tijdelijke zachte basis in de immediaatprothese worden aangebracht waardoor de pasvorm beter wordt.

IMMEDIAATPROTHESE: Na 12 weken

Nu is het tijd om de immediaatprothese een nieuwe pasvorm aan te meten. Dit middels een rebasing oftewel opvullen van het kunstgebit.

IMMEDIAATPROTHESE: Na 24 weken

Indien nodig kan de immediaatprothese nog een keer gerebased worden.

IMMEDIAATPROTHESE: Na 1 jaar

De kaken zouden nu gestabiliseerd moeten zijn en na een jaar kan er een nieuw kunstgebit worden gemaakt met een definitieve pasvorm. Ook deze prothese dient ieder jaar gecontroleerd te worden, want als er ruimte ontstaat in het kunstgebit dan zullen de kaken sneller slinken. Dit wilt u voorkomen vandaar dat wij adviseren minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.