Gevoelige tanden

LEES MEER OVER

Gevoelige tanden

Pijn tijdens eten en drinken

Tips om dit probleem te voorkomen

Waarom gevoelige tanden en kiezen?

De pijn die u ervaart bij gevoelige tanden kan erg vervelend zijn. Vaak voelt u deze pijnprikkel tijdens het eten en drinken van warme of koude voedingsmiddelen. Uw tanden kunnen zelfs zeer doen wanneer er een koude wind langs uw gezicht waait.

Wanneer het tandbeen (ook wel dentine genoemd) bloot komt te liggen kunt u last krijgen van gevoelige tanden en kiezen. Dit komt omdat uw tand of kies bestaat uit verschillende weefsels. De buitenste harde laag noemen we het tandglazuur. Daaronder bevindt zich het zachte weefsel, het tandbeen. 

Naast de tanden en kiezen bestaan ook de wortels uit tandbeen. De wortels worden beschermd door uw tandvlees. Wortels kunnen bloot komen te liggen als het tandvlees zich terugtrekt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u te hard poetst of door een tandvleesontsteking. Als het tandbeen in aanraking komt met koude, warme, zoete of zure voedingsmiddelen dan voelt u een vervelende pijnprikkel in de zenuw van uw tanden en kiezen.

Wij nemen weer nieuwe patiënten aan!

Al veel mensen hebben de afgelopen jaren besloten over te stappen naar De Gebitskliniek als hun vaste tandartspraktijk. Wilt u zich bij ons inschrijven, neem dan contact met ons op of schrijf u direct en eenvoudig in via ons inschrijfformulier.
Zorgeloze overstapservice
Heeft u al een tandarts en wilt u overstappen naar De Gebitskliniek? Wij nemen de gehele overstap voor u uit handen via onze Zorgeloze Overstapservice. Uw dossier wordt door ons opgevraagd bij uw huidige tandarts, u hoeft zelf niets te doen.
Ook op de zaterdag geopend
Onze tandartspraktijk is ook op zaterdag geopend voor de reguliere mondzorg, makkelijk als u doordeweeks niet kan in verband met werk.

Oorzaken van gevoelige tanden

Doordat het tandbeen komt bloot te liggen krijgt u dus last van gevoelige tandhalzen. Deze vervelende pijn kan verschillende oorzaken hebben:

  • Bij gaatjes in tanden en kiezen wordt het tandglazuur aangetast en komt het onderliggende tandbeen bloot te liggen, waardoor u last krijgt van gevoelige tanden.
  • Als u te hard poetst kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor het tandbeen van de wortels bloot komt te liggen. Bekijk hier onze tips om uw tanden goed te poetsen.
  • De zuren van de voedingsmiddelen die we eten en drinken tast de glazuurlaag aan. Dit wordt ook wel tanderosie genoemd en is één van de oorzaken van gevoelige tanden.
  • Slijtage bij de tandvleesrand door tandenknarsen of klemmen kan een oorzaak zijn dat het tandbeen bloot komt te liggen. Tijdens een afspraak met de mondhygiënist wordt dit altijd nagekeken. 

De grootste oorzaak van gevoelige tanden is teruggetrokken tandvlees. De prikkels van warme, koude, zoete en zure voedingsmiddelen worden rechtstreeks doorgegeven aan de zenuw, waardoor u een pijnlijk gevoel ervaart. Als u last heeft van parodontitis, wat teruggetrokken tandvlees veroorzaakt, dan is het belangrijk om direct een afspraak te maken met uw tandarts.

Gevoelige tanden voorkomen

Met een goede mondhygiëne kunt u gevoelige tanden voorkomen. Dat betekent dat u twee keer per dag uw tanden en kiezen moet poetsen. Poets daarnaast met een fluoridehoudende tandpasta om uw tandglazuur sterk te houden.

We adviseren u om een goede tandenborstel aan te schaffen, het liefste een elektrische tandenborstel. Een belangrijke tip is om niet te hard te poetsen. Kies bijvoorbeeld voor een tandenborstel met druksensor die aangeeft wanneer u te hard poetst.

Probeer minstens één keer per dag te flossen, rageren of stokeren. Hierdoor houdt u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen schoon en geeft u bacteriën geen kans om uw tandglazuur aan te tasten. Aanvullend kunt u met mondspoeling en een tongschraper de laatste bacteriën verwijderen.

Gevoelige tanden behandelen

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van uw gevoelige tandhalzen en kiezen. Daarbij zult u een afspraak moeten maken met de mondhygiënist.

Deze specialist controleert uw gebit en geeft advies over hoe u de gevoeligheid tegen kunt gaan. Zo wordt er bijvoorbeeld geadviseerd welke tandpasta u het beste kunt gebruiken.

Wat te doen tegen gevoelige tanden?

Poets uw tanden twee keer per dag met een elektrische tandenborstel en goede fluoridehoudende tandpasta die uw tandglazuur beschermd. Poets niet te hard. Probeer daarnaast uw tanden en kiezen te stokeren en gebruik mondspoelwater en een tongschraper om bacteriën te verwijderen.

Welke tandpasta is het beste bij gevoelige tanden?

De beste tandpasta bij gevoelige tandhalzen is fluorhoudende tandpasta. Kies daarom bijvoorbeeld voor tandpasta van Sensodyne, Elmex of Vitis.

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.    Recent Posts
    Tandplak