LEES MEER OVER

Frameprothese

ter vervanging van getrokken of verloren tanden

Wat is een frameprothese?

Gedeeltelijke vervanging van het gebit

Een frameprothese dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een ‘gedeeltelijk kunstgebit’ dat uw eigen gebit aanvult. In dit metalen frame, met tandvlees gekleurde kunsthars, zijn tanden en/of kiezen bevestigd. Dit gedeeltelijke kunstgebit steunt deels op uw resterende tanden en kiezen. Met kleine haakjes wordt de prothese vastgeklemd aan de bestaande tanden.

Alternatieven voor een frameprothese

Mist u een of enkele tanden en kiezen en is een brug of een kroon op implantaat geen oplossing voor u. Ziet u een volledig kunstgebit nog niet zitten. Kies dan voor een ‘gedeeltelijk kunstgebit’ zoals een frameprothese of een kunstharsplaatje dat uw eigen gebit aanvult. De frameprothese biedt meer comfort dan een kunstharsplaatje maar is ook wat kostbaarder.

Voorbeeldfoto frameprothese gebit
Een Frameprothese bij De Gebitskliniek
 • Zeer ervaren kunstgebit specialisten
 • Gebruik van beste technieken voor een optimale pasvorm
 • Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
 • Wij houden rekening met uw wensen
 • Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
 • Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
 • Laagste kosten, maximale vergoeding zorgverzekering
 • U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
 • Zeer ervaren met angstpatienten
 • Onze cliënten beoordelen ons met een 9,5!

U heeft vragen?

Wij de antwoorden

Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van een frameprothese, wij vertellen u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u interesse in facings? Neem dan contact op zodat wij u advies kunnen geven voor uw persoonlijke situatie.
Wat is een frameprothese?

Een frameprothese dient ter vervanging van enkele getrokken of verloren tanden en kiezen. In dit metalen frame, met tandvlees gekleurde kunsthars, zijn tanden en/of kiezen bevestigd om de lege plekken op te vullen. Dit gedeeltelijke en uitneembare kunstgebit steunt deels op de overgebleven tanden/kiezen.

Wanneer kies je voor een frameprothese?

Een frameprothese wordt gebruikt wanneer enkele of meerdere tanden missen. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor de volgende oplossingen:

 • Een volledig kunstgebit (bijvoorbeeld om dat u daar nog niet aan toe bent).
 • Een kunsthars plaatje (bijvoorbeeld omdat u dat niet prettig vindt om te dragen).
 • Een implantaat met kroon (bijvoorbeeld omdat u dat te kostbaar vindt).
 • Een brug (omdat u gezonde tanden/kiezen niet wilt aantasten).
Hoe zit een frameprothese vast?

Met kleine haakjes wordt de prothese bevestigd aan de bestaande tanden en/of kiezen. Afhankelijk van uw situatie kan de frameprothese ook met een slotje aan bestaande tanden en kiezen bevestigd worden. De prothese is wel altijd uitneembaar.

Hoe reinig ik mijn frameprothese?

Een frameprothese kan, net als een volledig kunstgebit, uitgenomen en gereinigd worden. Dit doet u na iedere maaltijd met een speciale protheseborstel en water. Gebruik hiervoor géén tandpasta in verband met schuren op het kunsthars. Poets uw eigen tanden zorgvuldig met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta.

Wat is het alternatief voor een frameprothese?

Indien u liever geen frameprothese wilt dan kunnen een kunsthars plaatje of kroon of brug op implantaten in veel gevallen een goede oplossing bieden. Een kunsthars plaatje heeft in tegenstelling tot een frameprothese wel een gehemelteplaat. Bij een kroon of brug op implantaat worden de missende tanden en/of kiezen op een implantaat (een kunstwortel) geplaatst. Indien u wilt weten of u in aanmerking komt voor implantaten neem dan contact op voor een afspraak.

Waarom is een kunstgebit van De Gebitskliniek beter dan elders?

Het is een combinatie van factoren. 

Vanaf onze start hebben we mensen geholpen die soms al jaren rondlopen met een pijnlijke of slecht passende prothese, waardoor ze niet goed konden, eten, praten of lachen. Een prothese hoort goed te passen, al het andere is niet normaal.

We maken gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm van de prothese. Dat gaat allemaal met de hand waarbij we gebruik maken van hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat. Er worden tegenwoordig al gebitsprothesen gemaakt met een 3D printer of uitgefreesd vanuit een digitale mondscan. We gebruiken deze digitale technologie wel bij het maken van kronen en bruggen, en houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Maar vooralsnog voldoen de protheses die hiermee gemaakt worden qua pasvorm en natuurlijke uitstraling niet aan onze norm. De kosten zijn ook vergelijkbaar, welke overigens nagenoeg volledig vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering.

Het is voor ons ook heel goed mogelijk rekening te houden met de beste uitstraling die past bij het gezicht. De kleur, vorm en stand van de tanden kan gezamenlijk bepaald worden. Sommige mensen nemen zelfs oude foto’s mee, dit om de prothese daar zo dicht mogelijk bij aan te laten sluiten. 

We zijn zeer ervaren met angstpatienten. Het eventueel verwijderen van tanden gebeurt volledig verdoofd en pijnloos. Omdat we hier zo zorgvuldig mee omgaan horen we altijd dat de behandeling enorm is meegevallen, zelfs van patiënten die heel veel angst ervaren bij een bezoek aan de tandarts. Dit alles heeft er voor gezorgd dat we door onze cliënten worden beoordeeld met een 9,5!

De best beoordeelde tandartspraktijk van de Alblasserwaard
 • Wat is mijn mannetje blij met zijn gebit! En ik natuurlijk ook voor/met hem. Na ruim een jaar tobben en ellende hebben zij er voor gezorgd dat hij weer lekker kan eten. Een luisterend oor en vakwerk hebben zij afgeleverd waarvoor onze grote Dank!

  Corina Huisman Facebook

Wat kost een frameprothese?

De kosten van een frameprothese liggen vaak lager dan alternatieve oplossingen (zoals een kroon op implantaat). Kosten kunnen afwijken afhankelijk van uw wensen en uw persoonlijke situatie, zoals of er nog aanvullende behandelingen noodzakelijk zijn.

Aan het plaatsen van een nieuwe of vervangende prothese gaat altijd een intakegesprek vooraf. Voor een intakegesprek wordt (in 2023) een C001 of een C012 (consult of opstellen van behandelplan) in rekening gebracht, de kosten hiervoor bedragen € 51 tot € 70, afhankelijk van de benodigde mate van uitwerking. Dit is exclusief foto’s. Foto’s worden altijd in overleg met u gemaakt. De kosten voor de foto’s bedragen rond de € 80 tot 117. De kosten van de prothese is afhankelijk van het aantal elementen (tanden).

Een frameprothese valt niet in de basisverzekering. Een aanvullende tandartsverzekering dekt vaak een groot deel van de kosten van het intakegesprek, de foto’s en de prothese.

Meer weten over de kosten van een frameprothese? Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken.

Frameprothese Richtprijs (2023)
Frameprothese 1 t/m 4 elementen € 1059 (eventueel vergoeding mogelijk vanuit aanvullende tandartsverzekering).
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
Frameprothese 5 t/m 13 elementen € 1270 (eventueel vergoeding mogelijk vanuit aanvullende tandartsverzekering).
Vraag naar de mogelijkheden om uitgesteld te betalen.
frameprothese schoonmaken

Het reinigen van een frameprothese

Een frameprothese kan, net als een volledig kunstgebit, uitgenomen en gereinigd worden. Dit doet u na iedere maaltijd met een speciale protheseborstel en water. Gebruik hiervoor géén tandpasta in verband met schuren op het kunsthars. Poets uw (eventuele) eigen gebit zorgvuldig met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta.

Liefde en passie voor het vak

Waarom De Gebitskliniek?

De Gebitskliniek staat voor een hoogwaardige kwaliteit en persoonlijke zorg.

ALLES ONDER 1 DAK

Wij hebben specialisten in huis op ieder vakgebied, u wordt niet doorverwezen.

ZATERDAG GEOPEND

U kunt bij ons ook op zaterdag terecht.

PERSOONLIJKE AANDACHT

Wij nemen de tijd voor u en luisteren naar uw wensen.

ZORGELOZE OVERSTAPSERVICE

Na behandeling kunt u voor controle terug naar uw oude tandarts. Wilt u wel naar ons overstappen dan regelen wij de gehele overstap.

WIJ HELPEN BIJ ANGST

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de tandarts.

AANGESLOTEN BIJ ALLE ZORGVERZEKERAARS

Wij declareren bij alle zorgverzekeraars. U kunt rechtstreeks bij ons terecht zonder doorverwijzing.

Nog vragen?

Wij kunnen contact met u opnemen.

Komt het u nu even niet uit of zijn wij al gesloten? Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.